La UPM tanca un mes de setembre frenètic amb reunions importants i necessàries. D'una banda, la trobada amb la vicepresidenta espanyola, Yolanda Díaz, a la qual li vaig traslladar l'oposició a reduir la jornada laboral. Però també hem viatjat a Saragossa per assistir al darrer comitè de Confemetal i des de Madrid, hem tractat la irrupció digital i de ciberseguretat amb SIRT.
En línies generals, iniciem un mes d’octubre amb molts fronts oberts, potser massa. D’una banda, amb un nou Govern de la Generalitat de Catalunya que té una situació compromesa amb ERC i Comuns. Dos partits que, a priori, no ens donen gaire seguretat perquè el PSC i el president Salvador Illa pugui emprendre el seu propi full de ruta complet i ja inicia un mandat amb una forta feblesa en el Parlament de Catalunya.
Així doncs, l’aritmètica parlamentària no suma, similar al que passa al Congrés dels Diputats a Espanya. I això, veient l’experiència prèvia, acaba sent preocupant. Però cal agafar-se a les coses positives, com ara haver evitat una repetició electoral que desgastaria la imatge de Catalunya i posaria frens al seu desenvolupament econòmic de ple. Tambe no es pot seguir condicionats, escoltar l’empresariat i agafar embranzida, un seguit de peticions que ja vaig traslladar al mateix president Illa en la darrera jjunta de Foment del Treball, on també en soc vicepresident. En resum, cal donar els cent dies de confiança. I aquesta és la línia que la UPM va agafar el mateix dia del nomenament del president Illa a través del comunicat oficial que us vam fer arribar.
Els tres mesos que ens queden per acabar el 2024, marcaran la tendència econòmica. Els indicadors que ens arriben avui no són pas dolents, però les incerteses que genera el camp laboral amb reformes obertes, la situació de la crisi migratòria i la pressió fiscal, esdevenen situacions de preocupacions, tal com recull el CIS. Cal estar atents i des de la UPM volem aportar solucions possibles en la mesura que ens pertoca i escolten.
En aquesta línia, estem treballant en tots el àmbits de la patronal, a través de cursos de formació que ja hem arrancat i també estem preparant nous plantejaments per a la propera negociació dels nous convenis amb la mirada posada al proper any 2025. Així doncs, properament, ja hem em convocat la segona trobada d'empresaris i empresàries associats per abordar i presentar tots els plantejaments que estaran damunt la taula negociadora. I també treballem amb Confemetal per replicar el mateix propòsit en l'àmbit estatal, especialment pel tema amb el qual he iniciat aquesta editorial: la fixació de la Vicepresidenta i Ministra de Treball, Yolanda Díaz, davant la reducció de l'actual jornada laboral
Jaume Roura i Calls
President de la Unió Patronal Metal·lúrgica, (UPM)