Blog
Jul 29

La UPM avisa d’una crisi de subministrament aquesta tardor

Des de la UPM volem alertar i sobretot demanar previsió als polítics pel que ens pugui venir aquest setembre: una crisi en la producció derivada d’una manca de subministrament com a conseqüència de la Covid-19 i els processos aturats i amb retard que encara s’arrosseguen.

D’aquesta manera ho ha fet constar el president de la UPM, Jaume Roura, a través dels mitjans de comunicació i també de forma directa al conseller d’Empresa, Roger Torrent. Roura tem una ruptura d’estocs, és a dir, una interrupció del subministrament de materials essencials per a la fabricació a partir del setembre:  “Entrem en una situació preocupant, de falta de matèria primera. No ens subministren el que necessitem i això fa que hi hagi problemes de fabricació”. A partir del mes de setembre podrien accentuar-se aquests problemes: “La falta de producte s’està accentuant més i aquesta tardor portarà problemes greus“. Segons les dades recollides per CEAM, a finals de primavera, l’acer s’havia encarit un 30 % respecte al mateix període de l’any anterior.

El problema principal és que l’acceleració del preu de les matèries primeres no el poden fer repercutir en el cost final del producte, una vegada ja s’ha signat la comanda.  És a dir, no hi ha manera de calcular l’increment experimentat entre la signatura de l’encàrrec i la compra de la matèria primera per fabricar el producte. I tot plegat pot provocar una paralització de la producció i haver d’enviar els treballadors a casa seva.

Un cas concret és el que dona l’empresa associada a la UPM especialitzada en el disseny i fabricació de motlles, Dicomol. El seu director comercial, Daniel Altimiras avisa que “el procés de maduració d’una oferta pot ser de dos anys des que la idea es comença a elaborar fins que rebem la comanda per dur-la a terme”. I afegeix: “És clar, els costos es basen en el moment que es fa l’oferta. I et trobes que s’havia previst el preu de l’acer a 1,39 € el kg, i ara està a 3,49 €, i has signat una comanda per construir un motllo que pesa 20 tones”. I una dada flagrant: “De març ençà, ens hem trobat amb increments d’un 300 % en algunes referències i després amb un termini de lliurament insegur. És a dir, jo faig ara la comanda i em diuen: ‘Tu demana’m els quilos que vulguis, ja veurem quan t’ho lliuraré i a quin preu t’ho vendré’. Això creiem que és insostenible per a l’activitat industrial normal“.

Per tot plegat, el president Roura fa un avís i insisteix: «Els polítics han d’estar atents i solucionar aquest problema, que s’agreujarà aquesta tardor».

El canal televisiu betevé s’ha fet ressò de la notícia i pots complementar tota la informació amb el reportatge que van elaborar des de Dicomol, amb declaracions de Roura i Altimiras.

NOTÍCIA BETEVÉ

X