Blog
Ago 11

La UPM avisa d’una crisi de subministrament aquesta tardor

El president del metall català, Jaume Roura, demana col·laboració dels governs per frenar l’impacte
Des de la Unió Patronal Metal·lúrgica, UPM, es fa evident la creixent situació de crisi econòmica que es pot arribar després de l’estiu derivat d’una crisi en el subministrament dels processos productius com a conseqüència, encara ara, de la Covid-19.

El president de la UPM, Jaume Roura, així ho explicita: «Manifestem una clara preocupació industrial per falta de matèries primeres, semiconductors i microxips que estem patint i s’accentuarà fins el primer semestre del 2022. Aquesta situació, perllongada des de fa temps amb el coronavirus, ja ha provocat un important desequilibri econòmic: primer en el compliment de les comandes i, posteriorment, en els desajustos de preus de venda per encariments  que poden arribar a doblar el seu cost inicial».
A tall d’exemple, l’acer està a uns preus estratosfèrics però els productors, que ja van tancar els contractes abans de la pandèmia amb els seus clients finals, han d’assumir un augment no previst que cada vegada és més difícil de suportar. Tot plegat, comportarà un desajust pressupostari de tancaments dels exercicis d’aquest 2021.
Aquest problema principal va lligat a d’altres que ja arrosseguem abans de la pandèmia com la falta de mà d’obra formada i especialitzada en el sector del metall. Cal fer programes de motivació juvenil perquè accedeixin a la formació, tan necessària per cobrir les necessitats i rebaixar, de retruc, la taxa d’atur.
Per tot plegat, des de la UPM demanen al govern català i espanyol, l’activació d’ajuts per fer front a la difícil situació que se’ns presenta, flexibilitzar les taxes impositives a les empreses, ajornar pagaments fins a la normalització d’aquesta situació i convocar la taula pel Pacte Nacional per la Indústria amb caràcter d’urgència aquest proper mes de setembre amb l’objectiu de trobar solucions entre les patronals i el recolzament dels sindicats i l’administració.
De forma explícita, el president Roura avisa: «Ens trobem davant d’un increment de l’atur, la caiguda de la recuperació econòmica i, per tant, demano al conseller d’Empresa, Roger Torrent, que prengui la iniciativa i lideri el Pacte Nacional«.

DADES D’INTERÈS
– Segons el Centre d’Estudis i Assessorament Metal·lúrgic, CEAM, a finals de maig del 2021, l’acer s’havia encarit un 30% respecte el mateix període de l’any anterior.
– Els costos es basen en el moment que es fa l’oferta. Inicialment, s’havia previst el preu de l’acer a 1,39 €/kg, i ara està a 3,49 €/kg.
– Des del passat mes de març fins aquest agost, s’han registrat increments d’un 300% en algunes referències i amb un termini de lliurament insegur. 

X