Blog
Nov 02

La UPM i AEMIFESA formen futurs instal·ladors

Visitem aquesta escola formativa que garanteix sortides laborals

Entrem a AEMIFESA per constatar que les oportunitats laborals, malgrat un context econòmic poc favorable, són tangibles: ara i aquí. Així doncs, la nostra Patronal UPM s’ha unit a aquest Gremi d’Instal·ladors del Barcelonès Nord i Baix Maresme per impulsar uns cursos de formació a partir del mes de novembre que ofereixen un ampli ventall de sortides professionals que, en aquests moments, requereixen d’una demanda.
Ens endinsem a les instal·lacions d’AEMIFESA del seu director, també en l’àmbit de la formació, Ricard Nogués. Amb vint anys d’experiència dedicat al sector de projectes, obres i manteniments ens parla amb passió de les iniciatives que es cuinen mentre passegem pel passadís que connecta unes aules innovadores, pràctiques i vives.

AEMIFESA és una escola…

Això pretenem, volem formar a través de sis aules teòriques i dues de pràctiques i ho fem comptant amb patrocinadors que complementen el coneixement amb els seus materials i posen el nom a cadascuna d’elles. AEMIFESA va inaugurar el seu centre formatiu l’any 2012 i des d’aleshores hem perseguit formar des de la presencialitat perquè el nostre target requereix de molta pràctica. Aquí, es donen les millors condicions per fer-ho, també de forma segura.

Què pot aprendre l’alumnat?

Un ampli coneixement de les disciplines del sector de la seguretat industrial i també, més enllà de les instal·lacions i el muntatge, les vinculades al manteniment. Un exemple de curs per entrar al mercat laboral pot ser el certificat de professionalitat d’electricitat. En total són 840 hores de formació teòrica-pràctica, de prevenció en riscos laborals i 80 hores de pràctiques reals en empreses.

Quin perfil pot ser més atractiu per apuntar-se?
El que tingui ganes d’aprendre i, sobretot, busqui una sortida laboral. Perquè n’hi ha i no es diu prou. Aquí tenim alumnes que van des de l’adolescència o post-adolescència fins a persones de més de 50 anys. És gratificant formar i ‘col·locar’ una persona. A més, també comptem amb un servei d’assessorament d’empreses que fa l’enllaç amb el mercat final.

I per què si la demanda d’instal·ladors és alta, l’oferta de mà d’obra posterior és escassa?
La instal·lació requereix d’un aprenentatge elèctric i mecànic que és molt interessant però sembla, a priori, feixuc. Els estudiants de formació, en aquest cas continuada, s’han deixat emmirallar moltes vegades per altres sortides com la programació informàtica. Hem de trencar la barrera en el món de la instal·lació. Un punt atractiu que m’agradaria subratllar és que la retribució econòmica és bona. I, per cert! Aquesta depèn, precisament, dels convenis oficials
que tanca la patronal UPM.

Com podem anar a buscar aquests estudiants que esdevindran instal·ladors?
Hauríem d’analitzar, per exemple, on va anar a parar la demanda de 16.000 places de formació professional que l’administració no va saber donar. Hem de fer una distribució d’aquesta formació més igualitària i un treball informatiu ja des de les escoles. I això passa per explicar el futur laboral als fills però també als pares que, sovint, els vehiculen cap al batxillerat quan el fill o la filla potser tenia pensat un altre camí.

I així arribem a l’ara. Quin és el perfil d’un instal·lador?
La mitjana d’edat dels operaris experts se situa a l’entorn dels 50 anys. Des de la crisi de l’any 2008 no s’ha regenerat prou i ens trobem davant d’una crisi generacional significativa. La qual cosa indica la capacitat que té el nostre sector en absorbir a gent jove qualificada de les diverses disciplines: electricitat, climatització, renovables, etc. per incorporar-la al mercat laboral.

Què pot trobar en aquests cursos amb la UPM?
La capacitat d’adquirir el coneixement inicial en diverses matèries com són l’energia solar fotovoltaica , l’automatització programable o la vinculada a la prevenció de riscos laborals entre d’altres. Aquests cursos , d’una banda, poden ajudar a orientar als seus participants a obrir –se un camí de futur o bé, per aquells que ja estan al sector, a mantenir la seva competència i el seu saber actualitzats.

 

CURSOS QUE ET PODEN INTERESSAR

Automatització Programable I

Modalitat: Presencial

Lloc d’impartició: Badalona

Hores del curs: 60 hores

Calendari: del 22 de novembre de 2021 al 31 de gener de 2022

Horari:  dilluns i divendres de 17:00 a 21:00

https://upm.org/event-directory/5_2/

Energía Solar Fotovoltaica

Modalitat: Presencial

Lloc d’impartició: Badalona

Hores del curs: 30 hores

Calendari: del 8 de novembre de 2021 a l’1 de desembre de 2021

Horari:  dilluns i dimecres de 17:00 a 21:00

https://upm.org/event-directory/17_2/

TPC: Electricitat: muntatge i manteniment d’instal·lacions d’AT i BT

Modalitat: Presencial

Lloc d’impartició:  Badalona

Hores del curs: 20 hores

Calendari: del 22 al 29 de novembre

Horari: Dilluns, dimarts, dimecres i divendres de 17:00 a 21:00h

https://upm.org/event-directory/37_1/

TPC: Fontaneria i instal·lacions de climatització

Modalitat: Presencial

Lloc d’impartició:  Badalona

Hores del curs: 6 hores

Calendari:  13 i 14 de desembre  de 18:00 a 21:00h

https://upm.org/event-directory/36_1/

 

Mos77:727 EXCEL Inicial

Modalitat: Presencial
Lloc d’impartició: Badalona
Hores del curs: 45 hores
Calendari: del 9 de novembre al 16 de desembre
Horari: Dimarts i dijous de 17:00 a 21:00h

https://upm.org/event-directory/25_4/

 

El perfil RICARD NOGUÉS PARRA, @NoguesRicard

Enginyer Tècnic Industrial · MBA. Director d’AEMIFESA i AEMIFESA FORMACIÓ. Postgrau en Gestió de Compres, Postgrau en Direcció de la Producció, Postgrau en Gestió de Riscos i Emergències. Tècnic en Prevenció de Riscos Laborals. Nogués ha liderat feines tècniques i després directives: Director Comercial i Director Regional. Actualment és Soci-Director d’ORGANIZE Enginyers Consultors d’Organització, Director d’AEMIFESA i Vicedegà d’ENGINYERS BCN-Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona. És professor del Postgrau de Manteniment;EIC-Enginyers Industrials de Catalunya; professor del Postgrau de Direcció de Projectes d’Enginyeria de la Construcció a EIC-Enginyers Industrials de Catalunya: professor del MBA de la UPC i Formador en diverses Entitats i Col·legis Professionals en tècniques de gestió per a Tècnics i Enginyers.

El centre AEMIFESA www.aemifesa.org

Fundada el 1956, amb 65 anys d’història i prop de 400 empreses associades, és una entitat que duu a terme la seva activitat a Badalona, a l’edifici CATT Gremi-Centre de Transferència Tecnològica de 2.100 m2. L’associació disposa de la ISO 9001:2015.
D’una banda, dona atenció al seus associats per oferir els serveis en tots els camps del seu àmbit, a més de defensar la professió. D’altra banda, té l’objectiu de transmetre coneixement al sector a través d’AEMIFESA FORMACIÓ. L’activitat d’AEMIFESA FORMACIÓ va dirigida als professionals del sector per a la seva formació continuada en camps com l'energètic, les energies renovables o les telecomunicacions, a través de cursos, seminaris i jornades tècniques, amb el suport de diferents institucions així com de partners i fabricants que realitzen R+D+i. L’edifici també aplega un centre de negocis amb empreses col·laboradores afins al sector com ara Exelade, TÜV Rheinland, Cobertis i Gabinet Jm2b que aporten un valor afegit als usuaris, clients i associats.

La dada curiosa

AEMIFESA, pionera a la zona en el seu àmbit, té la seva propia joia de la corona: un sistema d’energia eficient a partir de la geotèrmia amb l’objectiu de donar un compromís social i econòmic. Aquesta instal·lació de geotèrmia amb 2 pous i 8 sondes de 85 metres de profunditat ofereix 11kW tèrmics amb un COP de 4,1.
L’entitat també té implantades 4 estacions de recàrrega de vehicles elèctrics i alhora una gasinera de GNC (Gas Natural Comprimit) emprades per a la formació tècnica. Hi ha dos laboratoris de calderes amb més de 40 models en funcionament així com sistemes d’aerotèrmia. A més, cal destacar la cogeneració a gas natural per al sector terciari de potència 5kW amb evacuació a la xarxa elèctrica de l’energia produïda. D’altra banda, l’edifici incorpora a la coberta transitable de superfície 1.000 m2, un conjunt de panells solars tèrmics i fotovoltaics, vinculats a les accions formatives, entre d’altres equipaments.

X