Blog
Nov 26

Salaris mínims, negociació col·lectiva i inflació

Nota del Departament Laboral de la patronal
EUROCAMBRA
Segons ha avançat l’agència de notícies Europa Press, hem conegut que l’Eurocambra secunda crear un marc comú de salaris mínims i impulsar la negociació col·lectiva.
Així, el ple del Parlament Europeu ha donat aquest dijous, 25 de novembre, el seu vistiplau a la proposta de la directiva per crear un marc comú que garanteixi uns salaris mínims dignes a tota la UE i impulsar la negociació col·lectiva perquè almenys el 80% dels treballadors estiguin coberts per aquesta mena d’acords.
Els eurodiputats han recolzat amb 443 vots a favor, 192 en contra i 58 abstencions l’inici de les negociacions amb els Estats membres per aprovar aquesta directiva, l’esborrany de la qual va ser plantejat per la Comissió Europea l’octubre de 2020.
SALARIS i INFLACIÓ
Preguntada ahir la Vicepresidenta i Ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, sobre si haurien de vincular-se els salaris a la inflació, aquesta va assenyalar que «la pujada de l’IPC és transitòria, que els sindicats són conscients de la situació i que la preocupació ha d’estar en el fet que no es converteixi en una cosa permanent que perjudiqui la competitivitat». La Vicepresidenta creu que, ara mateix, la prioritat és impulsar la recuperació econòmica i la creació d’ocupació i que «no és necessari llançar un missatge en aquest sentit».
També ha subratllat: “Els sindicats són conscients de quina és la situació. Hi ha hagut un rebot dels preus, però ens estem comparant amb 2020, any particularment baix en preus. La mitjana de l’any no quedarà tan elevada com les dades de mes i tot apunta al fet que es moderarà el 2022”.

En el mateix sentit, s’ha pronunciat aquestes setmanes el vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos, volent evitar que l’elevada inflació pressioni a l’alça els salaris i aquests, al seu torn, tornin a pressionar a l’alça la inflació, en un cercle viciós que posaria en perill la recuperació després de la pandèmia. Per això, De Guindos ha recomanat que les pujades dels sous no tinguin en compte l’alça dels preus de l’energia. També cal destacar que la inflació subjacent que marca la seva evolució a mitjà termini -en descomptar l’efecte de l’energia i els aliments frescos-, es manté estable en l’entorn del 2%.

 Estarem atents als nous esdeveniments. Per qualsevol consulta laboral@upm.org

Més informació a info@upm.org / 93 318 08 28
X