Blog
Oct 01
Alicia Bosch

L’entrevista del mes a l’empresària Alícia Bosch

Cada mes, la nostra revista coneix una empresa o un centre de formació de la Patronal. Primer vam desplaçar-nos cap a Dicomol i ara ho fema Muelles y resortes Bosch SL. Des d’allà, parlem amb la seva directora Alícia Bosch.

Què podem trobar quan entrem a Bosch?

Una empresa amb actualment nou persones, dedicada a la fabricació de molles amb una llarga tradició familiar que ens ha fet consolidar el nostre producte des de Sabadell amb exportacions per tot el món.

Si ens situem en l’actualitat més immediata. Us ha afectat la crisi dels microxips i la falta de matèries primeres derivada de la pandèmia per la Covid-19?

En el cas de la nostra empresa, l’afectació ha vingut pel subministre de filferro, la nostra matèria primera base. Hem notat des del darrer trimestre del 2020, un increment del preu de filferros com el galbanitzat i terminis d’entrega molt més llargs. Nosaltres treballem amb proveïdors d’aquest material a Europa però també de Turquia, la Xina, l’Índia i especialment Corea. Ara mateix, Europa no dona l’abast i la dependència del mercat asiàtic s’ha accentuat. Ha sigut dur però ho hem tirat endavant.

«Estem superant la crisi de la pandèmia amb canvis logístics i avisant els nostres clients»

Com us ho heu fet?

Amb alteracions i canvis logístics de producció i avisant als nostres clients. Des d’Àsia es prioritzen els mercats com la xapa o el tub i si necessites material per aspectes més específics, els terminis d’entrega poden allargar-se fins el maig. Es tracta de tenir una bona comunicació i saber preveure el que vindrà. Ha estat i està sent difícil, però es va gestionant com es pot i desitjant que el primer trimestre del 2022, hi hagi estabilitat”

Quina cosa ‘bona’ podem treure de la Covid-19?

L’agenda d’interessos. Ara, es percep que damunt la taula dels governs, està la indústria i la de casa nostra. Sembla que s’hagi redescobert que som generadors d’ocupació estable,i de qualitat. El que demanem nosaltres és que les administracions ens deixin treballar, que siguin facilitadors de l’activitat econòmica-industrial i que generin seguretat jurídica i estabilitat davant la normativa. A Catalunya som els campions de normativitzar més del que es demana.

«El metall és el sector que més economia circular genera»

I també cal una reflexió sobre polítiques més medi ambientals?

El metall és el sector que més economia circular genera a través de la ferralla. Ja fa anys que hi estem acostumats. També pot ser bo geolocalitzar proveïdors de proximitat. Ja no parlo de quilòmetre zero, tan de bo! Però sí el més a prop possible.

«Hem de fer territori»

Per acabar, com veus la UPM? Tenim integrat l’esperit associatiu que tan caracteritza l’empresariat català?

No hi ha dubtes que és el nostre ADN. Jo sempre dic que «un sol va molt ràpid però si va junt, arriba més lluny». Hem de fer territori, mirar les coses de forma transversal i ser capaços de sumar, no de dividir.  El metall ja se situa a nivells d’exportació similars al sector químic i, darrerament, els indicadors el donen com a primer sector exportador de les dades a Catalunya.

El perfil

Alícia Bosch, empresària i directora i propietària de Muelles y resortes Bosch SL.

Llicenciada en dret, sempre ha estat vinculada a l’empresa familiar. Després d’exercir com advocada, es va reincorporar a l’empresa el 1996 per agafar el relleu al capdavant. Forma part de la presidència de Centre Metal i el CIESC, és membre de ple de la Cambra de Comerç de Sabadell, de FEM la Federació d’Empreses del Metall, del Comitè Executiu i la Junta de Fepime i Confemetal, i òbivament, de la UPM. També impulsa el grup Indústria més Dona.

X