Blog
Nov 30

Coneixem La Farga a Les Masies de Voltregà

La darrera reunió de la Comissió d’Indústria de la UPM va tenir lloc el passat 25 de novembre a les instal·lacions de La Farga, empresa dedicada al coure i líder al nostre país, situada a Les Masies de Voltregà. Allà, vam aprofitar per conèixer millor aquest metall, amb altes capacitats renovables i de reciclat, i vam conversar amb el seu president i conseller delegat, el senyor Oriol Guixà.

A la primera fotografia, d’esquerra a dreta: Jordi Morera, Administrador de Canaletas; Alícia Bosch, Directora de Muelles y Resortes Bosch SL; Oriol Guixà, President i Conseller Delegat de La Farga; Magda Grau, Directora de la UPM; i Xavier Perramon, Product Strategy Manager Director d’AUSA.

  • La Farga compta amb un museu on ens podem endinsar en el món del coure. Si posem la lupa, exactament què produïu?

Som productors de semielaborats del coure, és a dir, fem productes que algú altre els ha d’acabar d’elaborar. Per exemple, el fil que serveix pels cables elèctrics. Nosaltres trefilem i acordonem però posteriorment, en un altre procés, se li afegeix el plàstic a mode de cobertura.

  • Així doncs, sou una empresa que abraça molts sectors…

I tant, des del ferroviari, passant pel mèdic o fins i tot el sector de l’alimentació. El coure és transmissor d’energia i aquest el podem trobar també en envasos metàl·lics però també sent transmissor de dades com passa en el camp de la informàtica.

  • Quins són els vostres clients finals?

La Farga, en un 50% exporta i en un altre 50% es dedica a la indústria nacional.

  • I per què diem que el coure és eficient?

Pot tenir més d’un ús, a diferència per exemple de l’alumini. Nosaltres, precisament, fabriquem coure circular que vol dir que ja ha tingut un ús anterior. Ens dediquem, per entendre-ho d’una forma didàctica, a tancar el cicle. Això fa que siguem energèticament eficients. A més, els productes que es posen en el mercat amb aquest reciclatge tenen una petjada de CO2 molt inferior ja que no ve directament de la mina, el metall. En total, la petjada es redueix en un 75%.

  • Sou un motor econòmic per Les Masies de Voltregà i la comarca d’Osona…

Tenim 430 treballadors i facturem 1.000 milions d’euros anuals. La Farga es va constituir l’any 1808 i hem sabut adaptar-nos i acondicionar la companyia a les grans necessitats de coure que ha tingut en els darrers segles la nostra societat. De recobrir els cascs de fusta amb xapes a produir fils per conduir energia elèctrica en l’actualitat. És un canvi de 360 graus i des d’un punt de vista industrial no ha estat gens fàcil.

  • Us sentiu reconeguts?

Sí però deixa’m dir-te que, en general, la societat no estima massa l’empresari ni la indústria i no se n’adonen que el desenvolupament passa per aquí. Es parla d’emprenedors per fugir de la paraula empresari, ho considero un error. S’ha de tenir cura d’aquesta figura i ho estem veient ara mateix amb la crisi de matèries primeres i, en conseqüència, crisi energètica.

  • Què aportaran les ajudes del Next Generation?

Una evolució cap a la sostenibilitat. Des de La Farga, col·laborem amb la Universitat de Vic en la recerca i conscienciació d’aquest concepte.

  • Per què és tan important tenir una UPM forta?

És bàsic. La Patronal defensa els interessos sectorials i les necessitats que tenim en cada moment.

Vols conèixer millor La Farga i el seu museu? Entra a la seva web!


La Farga és una empresa metal·lúrgica pionera i innovadora que desenvolupa semielaborats de coure i els seus aliatges pels mercats elèctricsenvasos metàl·licsferroviaritubsautomociómassissos i conductors especials.

Però per damunt de tot, La Farga és una empresa familiar, compromesa amb la innovació i enfocada, des dels seus inicis a la sostenibilitat.

Som un referent mundial en tecnologia de reciclatge i innovem constantment per promoure la connectivitat eficient, utilitzant els recursos necessaris per cada tipus d’aplicació amb una única finalitat: assolir les millors solucions pels nostres clients i per l’entorn en el que vivim.

Ens sentim orgullosos del nostre compromís amb la societat i, a través de La Fundació La Farga, realitzem accions socials, formatives i culturals, entre les quals destaca el Museu del Coure, únic a Europa.

X