933 18 08 28

FES-TE SOCI

L’ull de Sandra Artigas: «Formar-se és un acte de responsabilitat»

En la indústria catalana, el panorama laboral canvia a velocitats de vertigen on sorgeixen demandes de subsectors del metall que estan creixent de manera exponencial i on d’altres s’adapten a les noves realitats, els nous entorns productius, les noves tendències de consum i els nous reptes socioeconòmics.

En aquests dies, més que mai, cal conscienciar-se que formar-se en l’etapa professional és un acte de responsabilitat professional, personal i empresarial. Reciclar-se ha de formar part del dia a dia de les persones treballadores i sens dubte ha de ser un dels objectius o propòsits d’inici d’any.

La formació ha de respondre a la necessitat de mantenir el lloc de treball,  a la voluntat de poder tenir una projecció laboral dins la pròpia empresa en el marc del pla de carrera o bé, al desig de fer les coses bé i aprendre a fer-ne de noves. La problemàtica és però, quan el talent encara s’ha de crear.

El progrés tecnològic d’avui no el podem entendre sense la intervenció d’enginyers i enginyeres, però sens dubte, la clau de l’èxit empresarial és tenir mà d’obra qualificada. Trobar-ne és una dificultat real, on la Formació Professional a dia d’avui encara no dona la resposta que necessita la indústria.

Aquest 2023, existeixen tres fronts oberts: crear, actualitzar i retenir el talent. Aquesta serà la línia de treball del Departament de Formació de la UPM.

Tant l’oferta de formació, 100% subvencionada, com aquella que puguem fer a mida,  des de la Unió Patronal Metal·lúrgica es vol donar resposta a les necessitats i realitats del teixit laboral, empresarial i social del sector. Una formació pràctica, innovadora i de moltíssima qualitat.

Aquest 2023 seguim posant a disposició de les empreses i dels seus treballadors l’assessorament i l’orientació de la persona treballadora des de l’expertesa sectorial, l’anàlisi del rumb de cada subsector i l’especialització del coneixement que, per a nosaltres, és el model de garantia de l’èxit professional de les persones i, per tant, de les empreses.

Si vols estar actualitzat sobre l’oferta formativ, consulta els nostres cursos actius a la web www.upm.org.

Sandra Artigas

Cap del Departament de Formació de la UPM

Servei d’Orientació Professional 2023: tot el que has de saber

La UPM continua acompanyant als i les professionals del sector de la indústria del metall, les instal·lacions i manteniment. Per això, aquest 2023 continuem oferint el Servei d’orientació professional i prospecció. Un servei que contribueix a l’èxit professional de les persones i, per tant, de les empreses.

L’orientació professional té com a principal objectiu acompanyar de manera consensuada a la persona treballadora per millorar competencialment en el seu lloc de feina, dissenyar itineraris formatius i oferir eines i recursos per tal que la persona pugui desenvolupar-se professionalment. Així doncs, la prospecció permet el contacte directe amb les empreses, conèixer la seva situació, captar les possibles necessitats i, finalment, transmetre-les a la persona orientada.

Per què et pot interessar?

cat v3 Orientacio professional 1 500x500cast v3 Orientacio professional 1 500x500

El nostre servei es dirigeix exclusivament a persones treballadores ocupades a Catalunya, ja sigui per compte propi o aliè. La modalitat del servei és presencial a Barcelona i Manresa, però també hi ha l’opció online a través de videotrucada. 
La durada del procés depèn de cada persona, així com l’horari i la calendarització de les reunions. Però sí s’estableix la realització de dues reunions, com a mínim, per poder establir i definir un pla d’acció eficaç.

Quin projecte oferim?

Aquest 2023 es continua amb l’execució del programa “Projecta’t per a l’orientació professional per a persones treballadores ocupades” que promou i subvenciona el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya.

  

Els resultats i la metodologia d’aquest servei durant els passats 2021 i 2022 es poden consultar aquí.

Contacta’ns!

Per a més informació, pots trucar al 93 318 08 28 o bé, enviar un mail a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Rosa Fiol: «Jo sempre dic que el conveni idoni és aquell que no satisfà a cap de les dues parts»

L’entrevista del mes de febrer la dediquem a Rosa Fiol, actual Vicepresidenta de la UPM. Amb més de 15 anys de responsabilitats a empreses familiars i diversos projectes empresarials amb altres socis, actualment també és Vicepresidenta Executiva d’AEBALL, Associació Empresarial de L’Hospitalet i Baix Llobregat i de la UPMBALL, Unió Patronal Metal·lúrgica de L’Hospitalet i Barcelona, entitats de les que està al capdavant des del 1990.

També és Directora del Fòrum Empresarial del Llobregat i Vicepresidenta d’AEMES SMART, Associació d’Empreses de Mobilitat, Entorn Sostenible i Smart. En paral·lel té diferents càrrecs a entitats del món empresarial: Membre de la Junta Directiva de Foment del TREBALL i de CONFEMETAL, Vocal de la Mútua Intercomarcal, Vicepresidència del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona en representació de les organitzacions empresarials i Presidència de la seva Comissió de Formació, Vicepresidència a ACACER, Associació Catalana d’Agències de Col·locació i Empreses de Recol·locació.

I és membre del Consell de Direcció del SOC, membre del Consell General i Comitè Executiu del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya i Membre de la Comissió Executiva Territorial del Servei Públic dOcupació Estatal. Membre de Consells d’Administració a diferents organismes i entitats.

Per què és tan important tenir una UPM forta i unida?

És el principal sector industrial de Catalunya, una de les principals riqueses que tenim i en aquests moments, el metall supera el tèxtil.

Per tant, quins deures ha fet el metall per ser capdavanter?

Sense entre en comparacions, nosaltres som un sector amb una gran inversió en maquinària, el nostre personal és molt qualificat i estem molt internacionalitzats. A més, per damunt de tot, som molt innovadors, però també fabriquem des de fa anys amb uns estàndards de qualitat molt elevats. És un sector que es coneix molt poc perquè, a la vegada, és molt ampli. La gent coneix una activitat com l’automoció, però d’altres no. I com diu el nostre president Jaume Roura, des de que ens aixequem fins que ens n’anem a dormir tot és metall: quan fem el cafè, quan agafem la moto, etc.

Amb els convenis tancats, quina valoració en fa?

Com sempre, les negociacions col·lectives amb els sindicats, resulta un tema molt complexe i l’idoni és que cap de les dues parts quedin satisfetes. Per què? Significa que ambdues hem renunciat per arribar a una entesa. Si parles amb sindicats, també et diran que no estan contents amb tot allò que s’ha signat. I per la nostra banda, també es pot pensar que amb el context actual, no són convenis adequats a les circumstàncies. Al final, és un conveni que ha participat tothom i tota la taula de negociació, també amb les reunions que es van celebrar al Departament de Treball. Que es paga un preu? Sí, però a la vida res és gratuït. El conveni no és el de la UPM, és el de tots, perquè tots hem participat i, per tant, tots som corresponsables.

I mirant el 2023, com es preveu econòmicament?

Amb tota sinceritat, el sector del metall que és eminentment industrial i molt responsable, està fent un gran esforç des de la pandèmia derivada de la covid. I ara, estem tenint moltes crisis a la vegada. Fa just un any que ens vam despertar amb una guerra, la d’Ucraïna, a la cantonada. I en paral·lel, unes altres crisis, des de l’energètica fins al dèficit de microcomponents, els preus disparats, etc. Ara què passa? Sembla que algunes coses es normalitzen i altres empitjoren. L’empresariat metal·lúrgic està ple d’incerteses, no pel seu negoci sinó pel seu entorn. I tot plegat produeix un gran desgast. Hem de tenir una gran admiració per qualsevol empresari que cada dia obre la persiana, malgrat patir totes les conseqüències i assolir el risc del seu propi negoci.

Però de crisis com aquesta ja n’ha viscut abans…

No, estic en l’àmbit del treball des de l’any 1975 i això és inèdit. Les crisis econòmiques sempre és qüestió d’esperar i després se superen. Aquesta no perquè és absolutament incontrolable i tot es va multiplicant i cada setmana és diferent a l’anterior.

El concepte de policrisis que s’ha citat en la darrera trobada de Davos…

Exacte. Al final es demostra la importància de qui està al capdavant de les empreses per no decaure davant de tantes dificultats. Hauríem de tenir un reconeixement social i de justícia per a totes aquestes persones ja que, en aquests moments, sembla que l’únic que està tirant endavant és el món empresarial. Perquè en l’àmbit polític estem veient autèntics desastres on es prioritzen interessos personals. La figura de l’empresari hauria de ser reconeguda.

Per acabar, quins reptes s’ha de marcar la UPM en els propers temps?

Ara la UPM ens ha donat uns convenis on poder estar tranquils fins a finals del 2023. Això que pot semblar un fet aïllat té moltes derivades i les indústriques podran calcular les seves despeses des de l’1 de gener. I per nosaltres això és molt important. A partir d’aquí, què m’agradaria? Doncs si fos possible que la gent conegués i ens valorés més com a sector perquè som molt grans i importants.

Alicia López Carles, nova agent d’internacionalització de Connect-In

Alicia López Carles assumeix el lideratge de la internacionalització de la UPM i les seves empreses i agafa el relleu a Josep Maria Campanera. Amb la seva direcció, Plametall es reconverteix a Connect-In. López Carles, amb una sòlida experiència i estudis en MBA i especialitzada en mercats i llengües asàtiques, vol impulsar la mirada internacional dels projectes metal·lúrgics i potenciar el desenvolupament fora. Properament, us informarem del nou portal web de Connect-In per actualitzar els continguts i tota la informació que necessiteu.

Un bon repte per endavant!

És un repte bonic, motivador i engrescador. Podem crear molt valor social com a negoci i contribuïrem a la societat amb el nostre coneixement i sinèrgies entre les empreses.

Nova etapa de la internacionalització del metall amb Connect-In, quines novetats hi haurà?

Ampliem serveis i sectors, són les dues novetats. No deixem enrere la trajectòria de més de 25 anys de Plametall. Ara bé, ha arribat un moment que els serveis que s’oferien han quedat curts i obsolets, per això renovem la cartera de serveis i ho adaptem a les nostres empreses i el context actual i els seus canvis socials que han afectat a tots nosaltres, per exemple la sostenibilitat. Les realitats han de ser paral·leles. I la segona línia de canvi ve per la sectorialitat. Obrim el metall a altres perfils que poden ser molt interessants i la CECOT també ens aporta la intersectorialitat com la química o la farmàcia.

Ens pots donar algun tast de facto d’aquest serveis?

Fins ara estàvem enfocats únicament a la promoció internacional. Què ens passa? Si fem una missió o participem en una fira, el target és molt més limitat. Si obrim la targeta de clients, el que fem és ampliar target d’empreses: des de les que no tenen cap mena d’experiència a les que sí. Nosaltres ens adaptem a la realitat de les empreses, diga’m què necessites i jo t’ho ofereixo. Per això hi haurà un servei de consultoria i assessoria, per fer a mida el vestit que més convingui. Però el més important és el concepte de comunitat internacional que volem crear, això és molt innovador. Si fins ara teníem una relació entre empresa-entitat, ara volem incloure una relació entre empresa-empresa, però també introduir delegats exteriors. Serà un portal on tothom tindrà accés i d’aquesta manera millorarem la comunicació. Et poso un exemple: «Necessitem un proveïdor de packaging a Xile, algú en coneix un?». I així ho enllacem i som més ràpids.

Tan important és per a les empreses catalanes la internacionalització?

Itant, i ha anat en augment. Si no surts cap a fora, ens acabem quedant estancats i això amb la crisi ja ho vam notar, sobretot aquelles que havien fet els deures. A mida que han anat passant els anys, hem guanyat experiència i hem anat guanyant mercats. Aleshores es miraven mercats més pròxims com Itàlia o França i ara, amb un món més global, ens plantegem anar més enllà, des d’Angola fins a Guatemala. El món no és que sigui més petits, però estem més connectats. La necessitat continua sent la mateixa, sortir, però ha canviat la tipologia per la qual sortim.

Trobeu el suport de les institucions?

Nosaltres tenim el gran privilegi de ser una de les entitats acreditades de suport a la internacionalització a través d’Acció. Això ens reporta ajuda econòmica, d’estructura i administrativa. Per tot plegat, ens atenen allà on anem com una institució i nosaltres tenim contactes de valor allà on anem.

Les missions continuaran enguany?

Ara estem creant una nova web que ben aviat la farem oficial i allà explicarem amb detall tots els serveis classificats per tipologies. I, òbviament, hi hauran missions dins la promoció internacional amb tot el detall de webinars i fires. Com a novetat en aquestes missions, incorporem el concepte de missió per àrees, per exemple al Centre d’Àfrica, no ho limitem a un país.

Desa
Preferències de l'usuari de les cookies
Fem servir cookies per garantir-vos la millor experiència al nostre lloc web. Si rebutgeu l'ús de cookies, és possible que aquest lloc web no funcioni com s'esperava.
Acceptar-ho tot
Rebutja-ho tot
Llegir més
Essential
Aquestes cookies són necessàries perquè el lloc web funcioni correctament. No les podeu desactivar.
Google Recaptcha
Acceptar