Aquest dijous s’ha celebrat des de l’Auditori Forum del CCCB la sisena trobada anual que, lamentablement, torna a reclamar la posada en marxa de forma immediata del Corredor Mediterrani. Sota el lema #VullCorredor #QuieroCorredor, els empresaris d’Andalusia, Múrcia, el País Valencià i Catalunya s’han sumat i han fet força per reclamar de forma unitària aquest corredor econòmic i de mobilitat que acumula un retard de més de 25 anys. Així doncs, els president de Catalunya, Pere Aragonès, el president valencià Ximo Puig i el de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, han recolzat aquesta jornada que també ha comptat amb la ministra de Transports, Raquel Sánchez, la qual ha tornat a agafar un compromís que esperem no quedi en l’oblit.
Per la banda de la UPM, la seva directora general, Magda Grau, i el seu responsable de relacions laborals i jurídiques, l’advocat Juan Pedro Huertas, han assistit en representació del metall català que han pogut conversar amb diferents personalitats que abanderen aquesta trobada, entre d’altres, el president de Mercadona, Juan Roig.
El metall, igual que la resta de negocis que passen per un transport de mercaderies, pot incrementar la seva mobilitat en un 29% si es fa efectiu. Durant l’acte també s’ha donat a conèixer el Segon Balanç Semestral per mostrar l’estat d’execució de les obres i les actuacions pendents. S’han detectat encara set fites pendents per al 2022: la finalització de les obres del túnel de Castellbisbal (Barcelona); la finalització de la col·locació del tercer carril a la via entre Castelló i València; la posada en funcionament de la via única en ample ibèric al tram Moixent-l’Alzina; els projectes dels trams restants de la línia Múrcia-Cartagena; el projecte del soterrament de Lorca; la definició de l’alternativa a la línia Almeria Granada; i la solució de l’electrificació al tram Ronda-Bobadilla.