933 18 08 28

FES-TE SOCI

Resultats de l’enquesta de juliol: tips dels retards administratius

L’enquesta del mes de juliol que us plantejàvem era aquesta.

Enquesta del mes de juliol

Fins a quin punt t’afecta el retard administratiu en la gestió municipal?

Gens
Poc
Una mica
Molt

Els resultats són molt rellevants

La meitat dels qui heu votat heu contestat «molt», seguit de «una mica» amb un 33%, gens amb un 17% i poc amb un 0%. El malestar dels nostres socis i sòcies evidencia una realitat que ja vam posar de relleu. La UPM constata que per aconseguir una llicència pública es triga de mitjana de dos a tres anys en l’administració municipal catalana. Una situació insostenible que ens està portant a un caos i la pèrdua de molts projectes empresarials, vitals pel funcionament de l’economia catalana.

aquesta lentitud «no té precedents en l’administració, que encara paga les conseqüències derivades de la pandèmia per la covid. Aquesta situació és inviable». Les dades que ho justifiquen són grosses. Així doncs, des de la UPM posem d’exemple que al Vallès Occidental i Vallès Oriental, més de 600 milions d’euros en projectes estan completament aturats perquè falta una llicència d’activitats, un permís d’obres, entre altres.

En paral·lel, la patronal ha posat en coneixement d’aquesta problemàtica el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, a qui recordem que cal ocupar-se de la intensitat del moment i no perdre cap iniciativa. D’aquesta manera, lloem les darreres iniciatives tancades des de la Generalitat i la seva conselleria com l’arribada d’ILJIN, empresa de Corea del Sud que posarà en marxa un dels seus centres a Mont-roig del Camp, però alertem que, a la vegada, «cal no perdre aquesta immediatesa en els projectes que neixen des del mateix teixit empresarial català».

L’enquesta del mes d’agost

Et plantegem seguir participant en aquestes enquestes obertes per conèixer les vostres inquietuds. Per aquest mes de vacances coincidint amb l’agost, us plantegem la següent.

La nova llei dels autònoms i el sistema de quotes variable, et sembla just?

  • No

VOTA!

Darrers dies dels Cupons ACCIÓ, corre que s’esgoten!

Plametall ens informe que els Cupons ACCIÓ estan sent tot un èxit. Així doncs, si has de posar en marxa un projecte de màrqueting digital internacional, tens la web en un idioma estranger ( anglès o un altre), vas facturar més de 100.000€ al 2021, i tens fet o pots fer un Pla de Promoció Internacional, pots accedir al següent programa. L’ajut es del 100% del cost dels serveis.

Informa’t sobre el Cupó International eTrade. Aquest cupó té per objectiu facilitar la internacionalització de la teva empresa a través dels canals digitals. Per fer-ho possible, les empreses podran accedir a un anàlisi de la seva presència on-line, una definició de l’estratègia digital internacional (selecció i definició de mercats, de públics, d’objectius i canals, entre d’altres) i un pla d’accions als canals digitals. Ajut màxim: 6.000 euros.

Tot i que els Cupons ACCIÓ 2022 arriben amb novetats, el que no canvia, però, és que s’exhaureixen en poc temps. Prepara’t i tria el cupó que més s’adapti a les teves necessitats. Avança cap a l’empresa del demà.

Itemsa, et gestiona els Cupons

En el marc de col·laboració entre Itemsa i la UPM, us recordem que ja estan disponibles els ajuts per a la digitalització 4.0 de les empreses del metall. Així doncs, us facilitem tots els tràmits. Si esteu interessats ens podeu escriure a //upm.org/cupons-accio-itemsa-esgoten/Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la." style="margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; font: inherit; vertical-align: baseline; color: black; text-decoration: underline; outline: 0px; transition: all 0.2s ease 0s;">Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

logo-itemsa

En aquest cas podràs aconseguir fins a 20.000€ en ajuts que es vehiculen a través de l’assessorament expert dels proveïdors acreditats, com és el cas d’Itemsa.

Situació actual de la negociació col·lectiva (juliol 2022)

Durant aquesta última setmana, hem mantingut diverses reunions des de la UPM amb les Federacions d’Indústria i de Serveis dels sindicats CC.OO i UGT, superant el conflicte col·lectiu presentat per la part sindical, arribant a la formalització d’acords parcials i començant formalment la negociació dels conveni d’indústria, amb entrega plataforma sindical (Conveni Indústria Siderometal.lúrgica de Barcelona i Metal·logràfiques de Catalunya), apropant postures en el Conveni de Comerç del Metall de Barcelona, tancant preacords en diversos apartats que restaran inclosos en el proper conveni.

Respecte a la negociació dels nous convenis, s’haurà de fer l’adaptació necessària dels convenis a la legalitat vigent, en alguns casos, de forma directa a la negociació del propi conveni i, en d’altres, de forma indirecta amb la nostra intervenció des del departament laboral d’UPM en CONFEMETAL, per adequació del IV conveni estatal del metall (CEM), que s’ha d’adequar a la nova “reforma laboral”, especialment en matèria de contractació, que és competència exclusiva del IV CEM.

En qualsevol cas, ja tenim  endavantades les negociacions del conveni de COMERÇ DEL METALL, tancats alguns assumptes, en espera de poder arribar a acords respecte a la compensació i absorció, increments salarials sense clàusula revisió salarial, manteniment jornada, no incorporació al nostre conveni de determinats acords sobre obertura i treball en zones turístiques de Barcelona, etc.

Informar-vos que, en els altres dos convenis, justament aquest últim mes ens acaben d’entregar i explicar, malgrat que de forma genèrica, la seva plataforma conjunta, comunicant-vos que en relació al conveni d’INDÚSTRIA METAL.LOGRÀFIQUES DE CATALUNYA, des de la part sindical pretenen un àmbit temporal de 2 anys, amb reducció de 8 hores per any de conveni, millora de l’edat d’acompanyament fins els 17 anys, increments salarials del 3,5 % per any de conveni, amb manteniment de la clàusula de revisió salarial, que ara volen amb caràcter retroactiu i establiment de fórmules d’aplicació automàtica, sense possibilitat de compensació ni absorció.

Per últim, en referència al conveni d’INDUSTRIA SIDEROMETAL.LÚRGICA de la província de BARCELONA, el passat dijous dia 21 de setembre, des de la part sindical, ens van “explicar (de forma genèrica) la seva plataforma conjunta, que resta dividida en 8 blocs: 1) Adequació a normativa, 2) Organització del Treball, 3)Polítiques d’Igualtat, 4) Jornada, 5) Ocupació i externalització, 6) Salut laboral, Medi Ambient i drets sindicals, 7) Visió Sectorial i 8) Salaris i Vigència.

Segons aquesta reivindiquen, entre d’altres, l’organització del Treball mitjançant un sistema cogestió empresarial; fomentar la igualtat efectiva al sector del metall; la reducció de la jornada laboral, que a més sigui compactada a l’estiu i els divendres; pretensió de que no s’internalitzin determinades activitats nuclears a les empreses i aplicació del conveni sectorial en casos d’externalització, així com corresponsabilitat; amb informació sobre plans industrials i mesures sobre formació sectorial, etc.

Igualment, pretenen un conveni de vigència per a 3 anys en funció del contingut, amb increments en referència a IPC de l’Estat i a la marxa econòmica del sector, amb clàusula de garantia amb data d’execució i fórmules automàtiques, eliminant la compensació i absorció.

En referència a tot això, continuarem traslladant a la part sindical la situació del nostre sector i les necessitats de les empreses, en espera d’aconseguir les condiciones possibles més favorables per a les nostres empreses, en espera d’una moderació de la inflació i fent-los arribar també les nostres propostes, amb properes reunions de plenari, agendades per al mes de setembre, els següents dies:

  • Dilluns dia 12, per al Conveni d’Indústria Metal·logràfiques de Catalunya
  • Dimarts dia 13, per al Conveni de Comerç del Metall de província de Barcelona
  • Dijous dia 15, del Conveni d’Indústria Siderometal.lúrgica província Barcelona.

De tot això, des de la UPM us anirem informant. Aprofito per desitjar-vos un bon estiu i unes merescudes vacances pels qui esteu a punt de començar-les.

Juan Pedro Huertas

Director Jurídic i de Relacions Laborals

Coneix totes les noves lleis en matèria de sostenibilitat

La guerra de Rússia declarada a Ucraïna el passat 24 de febrer ha fet revisar totes les polítiques relacionades amb el medi ambient i la sostenibilitat de la Unió Europea. Així doncs, moltes de les lleis que havien d’entrar en vigor s0han de revisar davant la incapacitat de fer front a un entorn ple d’incerteses i dificultats. Malgrat tot, la vida segueix endavant. També les lleis i les seves aplicacions.

Per tot plegat, considerem indispensable saber com la nova regulació afectarà a les nostres empreses properament. La patronal espanyola Confemetal ens fa arribar un informe elaborat per la consultora EY de gran interès: Informe Sostenibilitat: el Tsunami regulatori que ve (II).
Aquest Informe de juny de 2022, continuació del publicat al juny de 2021 on es feia esment a l’enorme creixement de la càrrega regulatòria dins la Unió Europea durant els últims 10 anys, tant en iniciatives soft law (13 el 2012, davant 226 el 2022) com en les iniciatives hard law (14 el 2012, davant 165 el 2022) és una actualització de l’anterior, que resulta molt necessària, ja que des de fa un any la UE ha estat molt activa en tota la regulació ESG (Environmental, Social, and Governance).

D’una banda, en matèria ambiental destaquen els tres actes delegats (juny i juliol de 2021, i febrer de 2022) per desenvolupar el Reglament de Taxonomia i el Pla de Finances Sostenibles; el programa Fit for 55 o Objectiu 55 (juliol de 2021) que conté un paquet que reforça vuit actes legislatius ja existents i presenta cinc noves iniciatives en una àmplia gamma de sectors públics i econòmics; les propostes legislatives (desembre de 2021) per descarbonitzar el mercat del gas a la UE i facilitar el desenvolupament dels gasos renovables i hipocarbònics; i el Pla REPowerEU (maig de 2022) que té com a finalitat reduir ràpidament la dependència dels combustibles fòssils russos.

D’altra banda, en matèria social ressalten: la Proposta de Directiva sobre Diligència Deguda de les empreses en matèria de sostenibilitat (febrer de 2022), l’objectiu del qual és fomentar un comportament empresarial sostenible i responsable al llarg de totes les cadenes de subministrament mundials; o l’informe final sobre la Taxonomia Social (febrer de 2022). Per acabar, en matèria de governança convé destacar la publicació del Grup Assessor d’Informació Financera Europea (EFRAG per les sigles en anglès) sobre els estàndards en matèria de sostenibilitat que han d’ajudar a implantar la nova Directiva de reporti en aquesta matèria, la Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Per acabar, a nivell internacional cal esmentar la creació del Consell de Normes Internacionals de Sostenibilitat per la fundació IFRS per guiar els mercats financers en l’àmbit ESG.

INFORME TSUNAMI REGULATORIO

Desa
Preferències de l'usuari de les cookies
Fem servir cookies per garantir-vos la millor experiència al nostre lloc web. Si rebutgeu l'ús de cookies, és possible que aquest lloc web no funcioni com s'esperava.
Acceptar-ho tot
Rebutja-ho tot
Llegir més
Essential
Aquestes cookies són necessàries perquè el lloc web funcioni correctament. No les podeu desactivar.
Google Recaptcha
Acceptar