933 18 08 28

FES-TE SOCI

Coneixem el centre de formació FES, de la mà del seu director Josep Maria Casals

Dediquem l'entrevista de la revista del mes de juny a un centre de referència en la formació FES, situada a Ripoll i en parlem amb Josep Maria Casals, Director de Formació.

 width=

Què és la FES?


Un centre integrat de FP que té la voluntat d’oferir ensenyaments tecnològics especialitzats a través de CFGS (Cicles Formatius de Grau Superior), Formació Contínua i a Mida per esdevenir un vector de transferència i innovació, responent a les necessitats actuals del teixit empresarial. El model formatiu de la FES posa a l’estudiant com a centre del procés d’aprenentatge tenint en compte l’objectiu de convertir-los en vector de transferència i innovació per a la competitivitat de les empreses i per tant, tenint en molta consideració les necessitats del sector, les competències laborals requerides i la inserció laboral dels usuaris.

El projecte educatiu del centre aposta per oferir una atenció personalitzada en grups reduïts i una formació de qualitat amb aprenentatge pràctic a partir de la Formació 100% Dual -basada en el propi model del centre “Estudia i Treballa”-, que proporciona un perfil professional adaptat a les necessitats actuals i altament valorat per a les empreses.

Actualment, ha esdevingut pioner en la implementació d’un postgrau en FP amb titulació oficial d’especialització en fabricació intel·ligent, al qual s’accedeix des d’un CFGS o un grau universitari, impartit per professorat expert i en actiu al sector industrial i amb una metodologia pràctica i basada en casos a més del desenvolupament d’un projecte aplicat, tot organitzat amb un horari que facilita la conciliació laboral.

 width=

-  Quina oferta formativa podem trobar?

Des de FESM oferim Formació reglada en FP de Grau Superior i també formació contínua tant per a professionals en actiu o in-company per empreses, com ocupacional per a persones en situació d’atur. En Formació professional, som un centre de referència en tecnologies industrials i impartim quatre Cicles de Grau Superior a més d’un postgrau en FP amb titulació oficial; aquests cicles donen la titulació de tècnic superior en Automatització i robòtica, en Mecatrònica industrial, en Disseny Industrial i en Programació de la producció en fabricació mecànica. Pel que fa al postgrau, es tracta d’una titulació en especialització en “fabricació intel·ligent”. En formació contínua disposem d’un catàleg de cursos que abasten des de la qualificació de soldadors fins a la programació d’autòmats, passant per aspectes de gestió, disseny industrial, robòtica, manteniment, energies renovables o metrologia i control de qualitat.

- Com d’important és deslocalitzar la formació de Barcelona i la seva urb?

En el nostre cas, estem ubicats a Ripoll, una comarca de muntanya però amb unes arrels industrials que es remunten als orígens del procés de la farga catalana i, posteriorment, a la industrialització del tèxtil. Existeix actualment un entorn industrial important que requereix de personal altament qualificat per assegurar la competitivitat de la seva activitat i aquest procés d’automatització i incorporació de les noves tecnologies de la indústria 4.0 fan preveure, encara més, la necessitat de professionals preparats per donar respostes tecnològiques a l’evolució industrial.

Per les característiques del nostre territori, som captadors de talent i, de fet, un percentatge molt alt dels nostres estudiants provenen de fora de la comarca i s’allotgen a la residència d’estudiants. Cada any veiem com més estudiants de FP superior trien els nostres estudis pel projecte integral de valor afegit que oferim, i que inclou un sistema de pràctiques en alternança dual per a tots els estudiants, estades internacionals, tallers i laboratoris altament equipats i amb maquinària i instrumentació de darrera generació, grups reduïts i tracte personalitzat, formacions complementàries extracurriculars, docents en actiu professionalment, metodologia de treball individualitzat i per projectes, certificat anglès cambridge, etc. Tot plegat, conforma un ecosistema d’aprenentatge tecnològic però també centrat en valors i competències professionals.

Per altra banda, les empreses disposen d’una oferta adaptada i de qualitat propera al territori, minimitzant desplaçaments i millorant l’eficàcia del procés formatiu.

 width=  width=


Quins resultats dona l’aposta per Ripoll?

El perfil competencial polivalent que impulsem és altament valorat per a les empreses del nostre entorn proper, però també per aquelles empreses col·laboradores que, igual que la procedència dels estudiants, s’estén per moltes comarques de la demarcació de Girona, la Catalunya Central i el Vallès. Enguany, les valoracions del nostre model dual “estudia i treballa” respecte a la gestió de la inserció laboral, ha estat de 9,07 i la inserció dels estudiants és del 100%.

Aquestes dades, el que reflecteixen és el grau de satisfacció de les empreses col·laboradores que acullen estudiants en pràctiques. Aquest model aporta unes 2.000 hores de formació a l’empresa amb contracte de formació i aprenentatge o beca i facilita l’adequació dels coneixements de l’estudiant a l’organització i tecnologies de l’empresa, alhora que garanteix una formació pràctica i complementària als continguts desenvolupats a les classes.

També afegiria que a nivell formatiu, contribuïm a que el Ripollès esdevingui una de les primeres comarques de Catalunya en percentatge de joves que cursen formació professional; uns estudis amb elevada demanda i inserció laboral i que, a diferència de molts països europeus, encara es troba en una situació de desavantatge per causa de l’orientació acadèmica. Una dada per acabar: només el 3,7 dels estudiants de FP el 2021 a Espanya són en format dual.

- Quins lligams i com veieu el paper de la UPM en l’àmbit de la formació?

Un projecte com el de la FES, està altament vinculat a l’activitat productiva ja que neix d’una iniciativa privada amb voluntat de posar a l’abast dels joves una formació tècnica de qualitat i, alhora, facilitar a les empreses el factor humà diferencial que garanteixi la innovació i competitivitat de la seva activitat. Sempre hem actuat adaptant els plans formatius a les necessitats detectades i restem oberts a les demandes del sector per incorporar els coneixements i competències que aportin el valor afegit als estudiants, que finalment s’incorporaran al món laboral transferint els seus coneixements aplicats i possibilitant la innovació i el desenvolupament del sector.

En aquest escenari, les col·laboracions amb la UPM no només faciliten la impartició de cursos adaptats a les necessitats del sector metall-mecànic i de béns de servei a través del seu coneixement directe de les empreses, sinó també a l’extensió i deslocalització de la formació apropant-la al territori. Els lligams amb la Patronal amplien l’extensió territorial de l’oferta i enforteixen les sinèrgies de col·laboració en benefici de la competitivitat.

- Les empreses, actualment, quina és la demanda més gran que tenen en aquesta matèria?

El sector industrial ja fa temps que té dificultats per cobrir tota la cadena de perfils, des d’operaris de planta a enginyers especialitzats; però a més, està experimentant una revolució 4.0, passant de la industrialització massiva a la producció personalitzada i la digitalització a través del desenvolupament, en els darrers anys, de noves tecnologies que permeten aplicacions impensables fins fa ben poc temps. Vectors com l’automatització, els cobots o robòtica col·laborativa, la connectivitat 5G, IoT o internet de les coses, el bigdata o gestió massiva de dades, la sensorització, el digital twin o bessó digital, la fabricació additiva, el blockchain, la intel·ligència artificial, la realitat virtual, l’eficiència energètica, etc. Tenen cada dia noves aplicacions i requereixen de professionals qualificats per proveir-ne no només la implementació, el disseny o el manteniment, sinó també la presa de decisions en funció de la seva viabilitat tècnica i econòmica en cada procés productiu i per a la particularitat de cada empresa.

Segons el Word Economic Forum, en l’estudi Future of jobs, l’acceleració de l’automatització, podria suposar la desaparició de 85 milions de llocs de treball al món en els pròxims cinc anys, a la vegada que podria generar 97 milions d’ocupacions en el camp de la tecnologia. El repte del capital humà de l’empresa és un factor més imprescindible que mai en la competitivitat i, a més, ha d’adequar-se al perfil laboral dels joves mil·lènials i de la generació Z, a unes competències transversals o soft skills tant o més importants que els coneixements tecnològics per a l’èxit dels negocis, com la capacitat d’aprenentatge, la iniciativa i autonomia, la capacitat de treball en equip, entre d'altres.

- Ens podeu explicar la vostra escola i els objectius de cara al futur?

Mirem el futur amb la il·lusió de contribuir al desenvolupament personal i professional dels nostres estudiants i esdevenir referents territorials en la formació i transferència de tecnologies, essent pol d’atracció de talent i fomentant la innovació i la competitivitat en les empreses del sector.

- Quin valor afegit donen les vostres instal·lacions?

En el nostre model formatiu és fonamental un aprenentatge basat en els casos reals i les solucions aplicades a entorns de treball, per la qual cosa l’equipament, maquinària, softwares o instrumentació de característiques industrials és un factor clau per a la ràpida adaptabilitat de l’estudiant a les situacions reals de l’entorn laboral. En aquest sentit, vetllem per disposar d’equipament totalment industrial i de darrera generació per tal que l’estudiant no només s’adapti ràpidament i sigui un treballador efectiu en el mínim temps possible, sinó que a més esdevingui un vector de transferència de tecnologia i aporti valor per a la innovació i competitivitat de l’empresa.

- Per acabar, ens pot parlar del Curs d'Especialització en Fabricació Intel·ligent?

Es tracta d’un programa innovador que consisteix en un curs d’especialització en “Smart factory”específic per a tècnics titulats superiors en diverses especialitats de Formació Professional reglada i titulats universitaris, on impartim un pla d’estudis que inclou; processos productius intel·ligents, metrologia i intrumentació intel·ligent, entorns connectats en xarxa "IoT" i virtualització de màquines i processos productius. És un curs amb titulació oficial de 600 hores de durada que es desenvolupen en un curs lectiu, amb un horari pensat per a professionals en actiu que volen avançar en les noves tecnologies aplicades a la fabricació per disposar d’un perfil professional més complet i focalitzat a la indústria 4.0 i la fabricació digital.

Per facilitar la conciliació laboral, part de l’horari es cursarà en format presencial i part en format telemàtic; i finalment inclou unes hores de pràctiques laborals que segons el cas, podran ser parcialment o total convalidades. El curs s’iniciarà el setembre de 2022 i finalitzarà el juny de 2023. La inscripció és oberta fins aquest mateix juny d'enguany, el 2022,  i és preferible formalitzar-la el més aviat possible ja que l'ordre d'inscripció pondera per a la fase d'admissió.

Desa
Preferències de l'usuari de les cookies
Fem servir cookies per garantir-vos la millor experiència al nostre lloc web. Si rebutgeu l'ús de cookies, és possible que aquest lloc web no funcioni com s'esperava.
Acceptar-ho tot
Rebutja-ho tot
Llegir més
Essential
Aquestes cookies són necessàries perquè el lloc web funcioni correctament. No les podeu desactivar.
Google Recaptcha
Acceptar