933 18 08 28

FES-TE SOCI

Marta Fernández, Schneider Electric Iberia: "Cal disposar de polítiques enfocades al benestar de les persones"

L'entrevista del mes d'octubre 'Activa't UPM!', la dediquem a conèixer la tasca que porta a terme Marta Fernández, directora de Relacions Laborals a Schneider Electric Iberia, empresa reconeguda per les seves bones rpàctiques en matèria laboral en els darrers guardons otorgats per la Unió Patronal Metal·lúrgica en el marc de la Jornada del Metall 2024. Marta Fernández, nascuda a Barcelona, ​​és advocada col·legiada de l'ICAB, prevencionista per ACARL i Expert Diveristy Manager per la Universitat de Nebrija. Comença la seva carrera professional com a advocada laboralista primer a Bufete Virgili i posteriorment a Caixa Catalunya, on viu la transformació d'una de les primeres fusions de caixes d'estalvis i posterior bancarització. El 2012 s'incorpora a Schneider Electric per crear el departament de Relacions Laborals a l'àrea de Recursos Humans. Des d'aquest equip s'han liderat canvis com l'adquisició i l'harmonització de diverses companyies i les relacions socials a nivell local i nacional, entre d'altres. Del 2019 al 2023 ha liderat l'equip d'HRServices a Iberia i actualment compatibilitza la seva responsabilitat en Relacions Laborals amb la direcció de Recursos Humans per a les divisions de Serveis i Secure Power.

schneider lio life green rgb 2

El propòsit de Schneider és crear impacte empoderant tothom per aprofitar al màxim la nostra energia i recursos, tancant la bretxa entre progrés i sostenibilitat per a tothom. A Schneider, a això en diem Life Is On. La nostra missió és ser el soci de confiança en Sostenibilitat i Eficiència. Som un líder global en tecnologia industrial, aportant experiència de classe mundial en electrificació, automatització i digitalització a indústries intel·ligents, infraestructures resilients, centres de dades a prova de futur, edificis intel·ligents i llars intuïtives. Ancorats en la nostra profunda experiència al sector, oferim solucions integrades d'extrem a extrem habilitades per IA per al cicle de vida de l'IoT Industrial amb productes connectats, automatització, programari i serveis, proporcionant bessons digitals per permetre un creixement rendible per als nostres clients. Som una empresa de persones amb un ecosistema de 150.000 companys i més d'un milió de socis, operant a més de 100 països per garantir la proximitat als nostres clients i parts interessades. Adoptem la diversitat i la inclusió en tot allò que fem, guiats pel nostre propòsit significatiu d'un futur sostenible per a tothom.

Ens podeu explicar quines són les actuacions en benestar psicoemocional, amb tots els recursos que estan posant a disposició de les persones treballadores.

A Schneider Electric entenem que garantir el benestar integral de les nostres persones treballadores és fonamental. És per això que treballem d'una forma holística, implementant diverses iniciatives i programes centrats en el benestar psicoemocional. Vivim en un entorn incert i canviant que demana constants adaptacions, per la qual cosa és crucial abordar aquestes demandes de manera saludable. Per això, hem desenvolupat programes específics, tant per a managers com per a col·laboradors, que treballen àrees clau com el “fitness emocional”, l'autolideratge i la cohesió, tant a nivell individual com en equip. A més, oferim un servei de psicologia a les nostres instal·lacions, que brinda a les persones l'oportunitat de participar en sessions de coaching de forma setmanal. Per complementar aquestes iniciatives, hem implementat una plataforma digital que amplia la nostra capacitat d'oferir sessions de coaching (ja sigui a través de videotrucada com telefònicament), i que ens permet difondre desafiaments relacionats amb la vida saludable, programes de nutrició, esport i meditació. En definitiva, intentem proporcionar eines i recursos concrets que fomentin un equilibri emocional i mental en un entorn laboral en constant evolució.

En què consisteix el seu programa a TME (trastorns musculoesquelètics), i especialment a l'activitat de logística?

Aquí han realitzat uns estudis Biomecànics i mesures de prevenció, també bolcat a resoldre tota la problemàtica: físios, estirament, etc. Sens dubte, un dels desafiaments més grans és combatre els trastorns musculoesquelètics en logística. Per això, vam entendre que ens havíem d'enfocar en el disseny i redisseny de llocs de treball amb més risc ergonòmic o impacte en TME, basant-nos en estudis i estadístiques. Treballant en equip amb mètodes, operacions i delegats de prevenció, identifiquem millores amb un impacte positiu a les persones. A més, oferim un programa de fisioteràpia preventiva i personalitzada, i promovem la cultura de l'autocura, brindant eines per a la prevenció de lesions. També implementem mesures més vinculades a la part operativa com ara la classificació de tasques segons nivells d'esforç físic. Aquí busquem l'equilibri i la rotació del personal, compaginant les tasques més “soft” amb les que són més físiques. En resum, és un esforç col·laboratiu que involucra totes les àrees, des d'operacions fins a vigilància de la salut, totes les funcions suport han de remar a favor de la salut i el benestar de les persones.

Des de la UPM, considerem que aquestes bones pràctiques poden ser interessants per a les grans empreses, però també pel que fa al tema de preparació, cas d'estiraments, etc, per les pimes, igual que el benestar psicoemocional. Com es fomenta en aquest àmbit?

Ha de formar part de la cultura empresarial. Cal disposar de polítiques enfocades al benestar de les persones i, per això, totes les parts interessades han d'estar involucrades i han de destinar recursos per a això, per limitats que siguin, ja que generen un impacte positiu. Sobretot, és crucial promoure mesures que cobreixin les necessitats de les persones, que aportin valor afegit i que es destini l'espai i el temps per dur-les a terme. No cal començar per grans accions; una cosa tan senzilla com organitzar reunions informals o caminar en equip durant la jornada laboral pot trencar la rutina i beneficiar-nos de manera significativa.

El passat 11 de juliol, van rebre el Reconeixement UPM a les bones pràctiques laborals, què significa per a vosaltres aquest reconeixement?

És un orgull que la UPM reconegui la nostra feina. Aquest reconeixement és un indici que anem pel camí correcte, però també ens motiva a continuar reptant-nos per continuar millorant, per cuidar i oferir millors serveis a les persones.

Per què és important tenir patronals com la UPM que donin representativitat a les empreses, en aquest cas metal·lúrgiques?

Gràcies a la UPM, tenim un canal que ens permet trobar solucions, identificar oportunitats i abordar desafiaments de manera coordinada amb altres empreses del sector. Sens dubte, aquesta representació ens atorga més força per afrontar els reptes que se'ns presenten.

El context laboral canvia i encara es preveuen més canvis si seguim l'agenda de l'actual Govern, les empreses catalanes i espanyoles, especialment les PIMES, tenen prou musculatura per emprendre tots els canvis?

Ens trobem en un escenari de gran complexitat, on hi conflueixen quatre macrotendències clau: globalització, revolució digital, expansió del coneixement i emergència climàtica. Aquestes forces estan transformant el panorama laboral a una velocitat sense precedents, generant incertesa i desafiaments per a tots els actors involucrats, incloses les PIMES.
Aquest entorn, caracteritzat per la seva rapidesa i volatilitat, genera desigualtats i crea diferències significatives entre països, sectors, empreses i individus. En aquest context, aquelles organitzacions que millor sàpiguen adaptar-se i transformar-se seran les que liderin el canvi. Des de Schneider Electric, creiem que el factor diferencial rau en la capacitat d'integrar la innovació i la sostenibilitat en cadascun dels aspectes de l'organització. En termes de prevenció de riscos laborals, la clau per a les empreses rau en una gestió integral del talent, que promogui entorns laborals segurs, saludables i resilients. No només es tracta d'atreure talent nou, sinó de retenir l'existent, cosa que impacta directament a la productivitat, la satisfacció de les persones i, en última instància, a la competitivitat de l'empresa. Les organitzacions que apostin per una cultura diversa, inclusiva i centrada en el benestar dels seus equips no només compliran els requisits legals, sinó que es posicionaran com a ocupadors de referència en un mercat cada cop més exigent.

Com afectarà o ja afecta la introducció de la IA?

La Intel·ligència Artificial ja forma part de la nostra realitat i també de l'àmbit de la seguretat i salut laboral, convertint-se en una eina clau per a la prevenció. La seva capacitat per analitzar grans volums de dades de manera ràpida i precisa ens permet identificar patrons en incidents i riscos potencials que abans haurien estat molt difícils de detectar. A Schneider Electric, integrem IA generativa dins dels nostres sistemes de gestió de prevenció, cosa que ens permet anar més enllà de la simple recol·lecció de dades. Això facilita una presa de decisions més àgil i fonamentada, a més d'optimitzar la planificació d'accions preventives i activitats relacionades amb la seguretat i el benestar de les persones treballadores.
La IA no sols millora l'eficiència, sinó que també reforça el nostre compromís amb la creació d'entorns de treball més segurs i innovadors.

Quins reptes a curt termini té Schneider Electric?

Hi ha diversos desafiaments a curt termini en matèria de seguretat i salut laboral. En primer lloc, estem prioritzant el fitness emocional de les nostres persones treballadores, reconeixent la importància del seu benestar mental a l'entorn laboral actual. A més, estem abordant les implicacions de les noves formes de treball, que inclouen la feina remota, la col·laboració en equips multiculturals i la gestió de la desconnexió digital per garantir un equilibri saludable entre el treball i la vida personal. És important també tractar el fenomen del tecnoestrès, una preocupació creixent i que abordem de forma proactiva reconeixent els desafiaments que comporta la constant connexió a la tecnologia a què ens veiem sotmesos. Per tot això a curt termini ens focalitzarem en implementar estratègies efectives per abordar aquests desafiaments, assegurant un entorn laboral segur, saludable i equilibrat per a totes les persones.

 

Desa
Preferències de l'usuari de les cookies
Fem servir cookies per garantir-vos la millor experiència al nostre lloc web. Si rebutgeu l'ús de cookies, és possible que aquest lloc web no funcioni com s'esperava.
Acceptar-ho tot
Rebutja-ho tot
Llegir més
Essential
Aquestes cookies són necessàries perquè el lloc web funcioni correctament. No les podeu desactivar.
Google Recaptcha
Acceptar