L'entrevista del mes de setembre de la nostra revista, 'Activa't UPM!', la dediquem a José Combalía, pioners en la fabricació i comercialització de taps corona a nivell mundial. Els seus taps, reconeguts en el mercat nacional i internacional per la seva estanquitat, fiabilitat, sostenibilitat i alta qualitat, són considerats la solució de tancament d’ampolles ideal per a la indústria de la beguda. El passat 11 de juliol, en el marc de la Jornada del Metall, Combalía va ser distingida amb el Reconeixement UPM 2024 per arribar a ser una empresa centenària. Un orgull per la UPM comptar amb una empresa associada històrica i reconeguda a Catalunya i fora d'ella. Entrevistem a Josep Maria Planas, president de Combalía.
Arribar als 100 anys sent una empresa catalana que no ha perdut 'les arrels' sembla una anomalia actualment...
El teixit industrial i comercial català és prou dens i madur com per, tot i els molts cants de sirena, la majoria dels empresaris s’estimin més lluitar i conservar la seva propietat; el punt feble està en la transició generacional, aquí és on es veu l’encert o fallida del projecte.
Com s'ha transformat el sector del metall d'ençà que vau emprendre l'aventura de Combalía?
Jo ja represento la tercera generació i constato com la velocitat dels canvis tecnològics s’accentuen. Només cal pensar en com en, tan sols pocs anys, per exemple, han evolucionat les comunicacions passant del teletip al fax, al correu electrònic, la vídeoconferència... O tota l'evolució tecnològica i informàtica que hem afrontat i estem gaudint a velocitats impensables.
I si ens centrem en el sector de la distribució i l'alimentació: l'impacte de l'acer i el metall ha guanyat terreny amb les noves polítiques ecològiques, o n'ha perdut?
El metall del nostre producte és totalment reciclable i circular, és a dir, procés circular de la siderúrgia al producte, a la recollida selectiva i retorn a la siderúrgia per tornar a fer metall: ”metal recycles forever”. Això ens fa tenir una posició d’avantatge ecològica davant qualsevol altre producte, no cal dir-ho si parlem també de plàstics.
Em pot explicar què els va motivar a produir xapes i, sobretot, xapes model corona.
Aquesta és la història de la nostra empresa. Quan l’Avi Combalía, jove industrial, amb una fàbrica de bateria de cuina i productes esmaltats, durant els anys 20 del segle passat li van oferir fabricar el revolucionari tap corona que tant d’èxit anava assolint als Estats Units i també a Europa, va decidir comprar unes màquines usades portades d’Amèrica i amb un soci industrial inicia la producció a Barcelona.
Fins a quants clients teniu actualment i quants models o dissenys heu arribat a fer?
Tots els taps corona s’ajusten a una norma, la coneguda com a DIN 6099. Tots els taps són iguals, es pot dir que tan sols canvia la decoració exigida pel client. Això fa que tots els embotelladors puguin comprar a diferents fabricants, el mateix producte. Naturalment no tots ofereixen ni la mateixa qualitat ni el mateix servei com és el nostre cas. Nosaltres servim a totes les grans societats embotelladores de la nostra àrea d’influènca: cerveseres, begudes refrescants, aigües minerals, làctics, caves/champagnes, entre d'altres, amb un fort component d’exportació.
Si visitem la seva empresa, guarda un 'petit/gran' museu de records?
Guardem mostres de totes les decoracions que produïm. Malgrat que en els diferents trasllats de la nostre seu n'hem perdut alguns, el cert és que tenim una bona col·lecció.
Quins reptes té Combalía per poder celebrar 100 anys més?
Si hem arribat al primer centenari, ha estat probablement pel nostre esperit de ser el més ben equipats i poder oferir la millor qualitat amb una inversió constant i una obsessió pel medi ambient, la innovació i la millora de condicions dels nostres treballadors. I sobretot sense oblidar mai el servei al client i adaptar-nos sempre a les seves necessitats. Seguir amb aquets criteris ens ha de permetre seguir avançant cap al segon centenari.
I mirant en el curt o mig termini, algun repte o novetat amb la qual estigueu treballant i que ens pugueu avançar?
Els nostres reptes són els de mantenir els nostres valors i trasnmetre’ls a la propera generació (la 5ª!) i ser una empresa responsable amb el medi ambient i la nostra societat.
Acabem com hem començat. El passat 11 de juliol, la UPM va guardonar amb el reconeixement a empresa centenària Combalóa. Com valora com a membre associat a la patronal i quina importància li dona?
La veritat és que no estem acostumats a que se’ns reconegui mai res i tampoc ho esperem, nosaltres fem el que hem de fer, treballar i anar endavant, però quan una entitat com la UPM ho fa, ens omple d’orgull i agraïment.