El Consorci per a la Formació Contínua ofereix un espai de participació per a les entitats representatives o expertes dels sectors productius de Catalunya perquè puguin compartir les necessitats formatives detectades i proposar programes formatius que en donin resposta, així com valorar l’adequació del nostre catàleg actual. En aquest context, neix el que es coneix com a GAP, Grups d'Actualització Permanent del Catàleg, una iniciativa que pretén l’actualització permanent del catàleg d’especialitats formatives a través de la participació dels agents i entitats expertes en cadascun dels àmbits que contempla. L’objectiu final és l’adequació de l’oferta formativa a les necessitats actuals del mercat laboral, en procés de canvi continu.
Des dels inicis dels Gaps, la Unió Patronal Metal·lúrgica ha estat implicada i involucrada en fer créixer el catàleg sectorial i no nomes perquè la indústria del metall juga un paper important en l' economia catalana, sinó per què aprox. el 76% (segons Confemetal) dels treballadors en actiu del sector metal·lúrgic es situen la província de Barcelona i aquest fet ens obliga a donar resposta a les necessitats de l’empresariat. Sandra Artigas, Directora del Departament de Formació de la UPM, va participar en la darrera jornada celebrada el passat 14 de juny.
Des de l’època dels FORCEMS, s’han introduït accions en diferents àmbits de la indústria del metall (soldadures, control numèric, entre d'altres). Segons subratlla Sandra Artigas, "la flexibitat que ens proporciona els Gaps, ens permet donar una ràpida resposta a les necessitats que el sector metal·lúrgic demanda en tots els seus subsectors, tant en la fabricació de maquinària i equips, en l’automoció, en processos de fabricació, com en manteniment i les instal·lacions, joieria, etc. Som un dels sectors on la transformació i la innovació productiva és constant, i on es requereix un aprenentatge permanent dels avenços tècnics i tecnològics".
Per tot plegat, des de la UPM es demana el suport per poder comptar amb persones cada vegada més qualificades en nous procediments, noves aplicacions, nous softwares, noves maneres de fer en un entorn molt i molt més digital i subjectes també a criteris més estrictes de qualitat, sostenibilitat, certificacions, noves normatives que ens afecten, etc. En els últim anys, s’han incorporat formacions de les pròpies de les tecnologies de la industria 4.0, programació de robots, automatització, fabriació aditiva, manteniment preventius, s’han disgregat les accions paraigües com la TPM per exemple, i sobretot en els gaps del 2022, hem nodrit el catàleg d’aquelles formacions orientades les noves tendències automobilístiques.
Sandra Artigas conclou: "Estic convençuda que el fet de tenir el nou aplicatiu dels gaps obert permanentment, es ajudarà i facilitarà a proposar accions no formals de curta durada, que s’ajustin a necessitats detectades en la prospecció, sense caure en l’oblit. Realment ens agrada ser altaveu de les necessitats i mancances que tenen les persones treballadores del sector i ens sentim orgullosos de facilitar a les empreses recursos i oportunitats per a que tinguin un equip competent i efectiu. Us animo a tots a participar-hi".